Uitbraak vogelgriep in Deerlijk

Gepubliceerd op Vrijdag 29 januari 2021
Kippen in het hok

Het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) liet ons vandaag weten dat er hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld in een kalkoenbedrijf in Deerlijk. De dieren in het bedrijf worden vandaag geruimd. Naar aanleiding van die vogelgriep stelt de FAVV een beschermingssgebied in met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km rond het getroffen bedrijf. In deze gebieden gelden strikte maatregelen, die ook gevolgen hebben voor iedereen die pluimvee houdt binnen dit gebied.

Over welke gebieden gaat het?

  • Het beschermingsgebied rond haard Deerlijk omvat straat(secties) in de gemeenten Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Waregem, Zwevegem.
  • Het toezichtsgebied rond haard Deerlijk omvat de gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Dentergem, Harelbeke, Ingelmunster, Kortrijk,  Kuurne, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Waregem, Wielsbeke, Zwevegem.  

Bekijk het gebied in kaart

Welke maatregelen gelden er?

  • Pluimvee en andere vogels moet je opsluiten in stallen, gebouwen of hokken.
  • Alle houders van pluimvee en andere vogels, zowel professioneel als hobby, moeten een inventaris opmaken van het pluimvee en de vogels die zij houden.
    • De professionele houders sturen deze inventaris binnen de 24 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan zij afhangen (contactgegevens op https://www.favv-afsca.fgov.be/lce).
    • De hobbyhouders sturen hun inventaris binnen de 48 uur door naar hun gemeente -of stadsbestuur. Dat kan via het onderstaand formulier.

Stuur de inventaris van jouw pluimvee door

Bijkomende maatregelen

Er gelden nog bijkomende maatregelen voor particuliere en professionele pluimveehouders en voor slachthuizen, uitsnijderijen en koelhuizen. Die kan je nalezen in de onderstaande documenten.