Help mee de Aziatische hoornaar bestrijden

Gepubliceerd op Donderdag 01 februari 2024

De Aziatische hoornaar. We kennen hem intussen allemaal. Of moeten we zeggen haar? Want op dit moment worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap en gaan ze aan de slag om de nodige soldaatjes voor hun nest te kweken. En die nesten willen we zoveel mogelijk vermijden. Ze hangen hoog in de bomen en zijn lastig te verwijderen. Maar bovenal vormen ze een bedreiging voor onze biodiversiteit, landbouwers en ook inwoners! Help jij mee om hen te bestrijden?

Lokvallen

Om die grote, gevaarlijke en vervelende nestvorming in de zomer tegen te gaan, moeten we nu aan de slag. De koninginnen vliegen uit tussen februari en april. Door in deze periode lokvallen te plaatsen, willen we zoveel mogelijk koninginnen vangen. Want elke gevangen koningin is een nest minder deze zomer! 

Wat moet je doen?
  • Als gemeente bezorgen wij jou een lokval met de nodige instructies om deze in elkaar te steken + voldoende kwalitatief lokmiddel.
  • Jij staat tussen februari en april paraat om jouw ge├»nstalleerde lokval op te volgen.
    • Lokmiddel geregeld bijvullen.
    • Bijhouden van de vangst (aantal gevangen hoornaars + andere gestorven insecten).
    • Gevangen hoornaars diervriendelijk 'euthanaseren' kan door hen een tijdje in een potje in de diepvries te bewaren. 
  • Je beschikt over een tuin en volgt de geplaatste val geregeld op.
  • Je hoeft geen schrik te hebben, want het plaatsen van een lokval wil niet zeggen dat je tuin binnenkort vol zit met hoornaars. Je lokt enkel de koninginnen en komt dus niet rechtstreeks in contact met de actieve massa.
DEELNEMEN

Ben jij een gemotiveerde burger en wil je ons helpen in de bestrijding van de Aziatische hoornaar? Geef dan via onderstaande knop jouw informatie door. Onze diensten nemen snel contact met je op voor de praktische regeling. Inschrijven mogelijk tot en met donderdag 15 februari.

INSCHRIJVINGEN VOLZET - BEDANKT VOOR JULLIE INZET!