Tetterplek

Projectoproep Nationale Loterij

In 2023 lanceerde de Nationale Loterij een projectoproep voor subsidies onder het koepelthema kinderarmoedebestrijding. Alle organisaties die rond deze thematiek projecten lopen hadden of wilden opstarten, konden zich voor deze projectoproep inschrijven. Aan deze projectoproep werd een totaalbedrag van 3.000.000 euro toegewezen, te verdelen over de talrijke projecten die dankzij deze financiële steun een verschil kunnen maken binnen dit thema. Niet-commerciële verenigingen, zoals onze gemeente, mochten een project indienen ter waarde van een maximumbedrag van 25.000 euro. Een grootschalige projectondersteuning mogelijk gemaakt dankzij de betrokkenheid van de spelers van de Nationale Loterij. Dankzij hen werden middelen vrijgemaakt om te beantwoorden aan specifieke behoeften. 

DE TETTERPLEK

Vanuit ons Sociaal Huis werd het project 'Tetterplek' ingediend. Dat is de continuering van onze intussen gekende Tettercamionette, maar dan op een vaste plek. De Tetterplek wordt een plaats voor ontmoeting, creatie en verbinding waar we de volgende zaken willen realiseren:

  • Ontmoeting en buur(t)verbinding stimuleren
  • Diverse workshops aanbieden
  • Een openbaar digipunt inrichten 
  • De dienstverlening van het Huis van het Kind een fysieke locatie toewijzen
  • ...

Nu denk je misschien, wat heeft zo'n Tetterplek in godsnaam met kinderarmoedebestrijding te maken? Wel, met de Tetterplek gaan we voor een bredere aanpak. Want alles wat bij de kinderen terecht komt, begon ooit bij de ouders. Het biedt mensen in een kwetsbare (financiële) situatie de kans om toegang te krijgen tot diverse (gemeentelijke) diensten, om hun sociaal netwerk te ontplooien ... En voor ons als gemeente is er hierdoor meer vroegdetectie van noden. 

eerste stappen

De Tetterplek leeft al even in ons hoofd, maar moet op vandaag nog ontwikkeld worden. We zijn dan ook volop bezig de belangrijkste krijtlijnen uit te zetten: van invulling tot locatie en realisatie. Het goede nieuws is dat we alvast het maximale steunbedrag van 25.000 euro in ontvangst mogen nemen. Het nodige duwtje in de rug om dit project zo snel mogelijk te verwezenlijken. 

ideeën delen

Dit project staat momenteel nog in zijn kinderschoenen. Dat geeft ons en onze inwoners echter de vrijheid om samen creatief te zijn en de verdere invulling vorm te geven. Denk daarbij aan de soorten workshops of opleidingen die we aanbieden, leuke tips voor de inrichting of de aanwezigheid van handige items zoals een publieke computer of tablet. Wat jouw idee ook is, laat het ons gerust weten via zorgzaam@deerlijk.be en dan nemen wij het alvast mee in dit verdere verhaal.

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij en de Nationale Loterij.

Gemeente Deerlijk - Logo Nationale Loterij