Wandeltochten

Ontdekkingstochten in Deerlijk en Sint-Lodewijk

Met het volledige gezin wandelen en ondertussen aan de hand van foto's op zoek gaan naar de juiste plekjes.
Per tocht zijn er verschillende versies beschikbaar.

IN DEERLIJK-CENTRUM (6 KM - RICHTING MOLENHOEK) DOWNLOAD GPX-BESTAND
IN SINT-LODEWIJK (5 KM - SELLEWIE-BOVEN) DOWNLOAD GPX-BESTAND

Waar verkrijgbaar

De ontdekkingstochten zijn verkrijgbaar in het vrijetijdspunt en de bibliotheek.

Wandeltochten

Verschillende tochten, verschillende afstanden... 
Wandelen, lopen of joggen?

In de buurt van Deerlijk-centrum

In de buurt van Sint-Lodewijk

Waar verkrijgbaar

Het boekje met alle wandeltochten is ook verkrijgbaar in het vrijetijdspunt en de bibliotheek.

Online op kaart

Alle wandelroutes kan je ook online bekijken in een handige mobiele kaartapp.

Ontdek onze Deerlijkse textielroute!

De wedstrijd is afgelopen, maar de route fietsen of wandelen kan nog steeds. Een brochure kan je na afspraak bekomen in het Gemeentehuis (burgerzaken), dienst Cultuur & Toerisme of dienst Erfgoed.

Vanaf 13 september tot en met 1 november fietsen of stappen we terug in de tijd, en blikken terug op wat ooit was: een bloeiende textielnijverheid in Deerlijk anno de jaren 1950-1970. Via de informatiebrochure kan je meer lezen over het textielverleden. De textielroute wordt weergegeven in beeld, in kaart alsook in woord. Zo kan je de restanten van de textielnijverheid in het straatbeeld ontdekken. De route is circa 32 km maar kan gerust worden opgesplitst en in verschillende keren worden gefietst. Er is enkel op Open Monumentendag een pop-upcafé voorzien in de Olekenbosstraat 36 van 10.00 tot 18.00 uur. Aan alle deelnemers: gelieve je ten allen tijde aan alle geldende coronamaatregelen te houden! Bewaar 1,5 meter afstand, houd een mondmasker op zak voor het afstappen langs de route en in het café. Ontsmet je handen bij je bezoek aan het pop-upcafé.

Los de filippine op door langs de route vragen te beantwoorden en maak kans om een Deerlijkbon te winnen. De oplossingen vind je in de omgeving van de gele vierkante vakjes op de kaart. Opgepast: deze vierkante vakjes staan niet in volgorde. Mail tussen 13 september en 1 november de oplossing van het woordraadsel én je antwoord op de schiftingsvraag door naar erfgoed@deerlijk.be of deponeer het in de bus van het Gemeentehuis Deerlijk, t.a.v. Dienst Erfgoed, Harelbekestraat 27. Uit alle correcte inzendingen zullen de winnaars worden getrokken. Maximum 1 deelname/postadres.

De Deerlijkse textielroute is een initiatief van de gemeentelijke Werkgroep Erfgoed Deerlijk i.s.m. Heemkring Dorp en Toren vzw Deerlijk en een Open Monumentendagactiviteit. De papieren fietsbrochures inclusief wedstrijdformulieren zijn vooraf af te halen (VANAF DE WEEK VOOR 13/09) na afspraak op de Dienst Erfgoed in de voormiddag op werkdagen via erfgoed@deerlijk.be of 056 69 47 39, of op uw vraag sturen wij een exemplaar op naar uw thuisadres. Digitaal is een exemplaar te raadplegen en af te halen via de gemeentelijke website. Op 13 september kunnen late beslissers een brochure bekomen in het pop-upcafé.

Tip = noteer dit alvast nu in jouw agenda en meld je deelname tijdig aan via erfgoed@deerlijk.be!

Textielroute op kaart

De kaart met de route kan je hier als PDF bekijken.
Het gpx-bestand van de route kan je hier downloaden.
De textielroute kan je ook online bekijken in een handige mobiele kaartapp.

Voor de volledige informatiebrochure, klik hieronder.

Informatiebrochure

Textielroute

Twee keer wandelen met erfgoed

Corona heeft ook positieve neveneffecten. Het zorgde voor twee nieuwe wandelroutes. De heemkring zorgde daarbij voor een geschiedkundige tekst en beeldmateriaal. 

De eerste wandelroute kreeg de naam een ‘Wandeling door het nieuwe Sint-Lodewijk,’ omdat er daar de laatste jaren veel is bijgebouwd. Zo krijg je gaandeweg de kans om deze nieuwe verkavelingen te ontdekken. De andere wandelroute heet ‘‘n Grensoverschrijdende wandeling!’. Tijdens het wandelen passeer je de gemeentelijke grenzen tussen Deerlijk, Vichte en Otegem, want die grenzen werden in tegenstelling tot de landsgrenzen niet dichtgegooid als coronamaatregel.

Waar verkrijgbaar

Online op kaart

De wandelroutes kan je ook online bekijken in een handige mobiele kaartapp.

Wandelen op de grens van Deerlijk

Wandeling herdenking Pater Rik (Scouts & Gidsen Deerlijk)