Open Monumentendag

Gepubliceerd op zondag 11 september 2022
11 september 202207 oktober 2022

Van drankorgels tot kwezels

De gemeente Deerlijk organiseert voor deze Open Monumentendag niet alleen een kroegenzoektocht maar ook een kapellekenstentoonstelling.

Na de kroegentochten ‘Route-85’ en ‘Route-121’ organiseren we deze keer een fietszoektocht ‘Route-48’ van 18 kilometer langs vergane cafés op de Molenhoek en in de omgeving van De Gavers. Van de ooit meer dan 300 herbergen in Deerlijk zijn er nog welgeteld 5 ‘echte’ cafés over. Van de bijna 200 veldkapelletjes en huiskapelletjes (telling 1995) schieten er nog minstens 175 over. Of hoe de kerkelijke duurzaamheid het haalt tegenover de wereldlijke vergankelijkheid. Beide gebouwen (herberg en kapel) hebben 1 gemeenschappelijk doel: ergens een pijn verzachten, hetzij door de drank, hetzij door een gebed of bezinning. Het eerste heeft soms als nadeel dat er de volgende dag een bijkomende pijn verschijnt!

Wanneer en waar

De tentoonstelling van de kapellen kan je vanaf woensdag 14 september bezichtigen achteraan aan d'Iefte (kant Tulpenlaan). De infobrochure kan je verkrijgen in het vrijetijdspunt. Gelieve deze na het bezoek terug te bezorgen.

Organisatie

Gemeente Deerlijk samen met de werkgroep erfgoed en de Heemkring Dorp en Toren

Route 48-54

Boekje ‘Route-48’ 

Fietsroute

Kapellekestentoonstelling

Infobrochure

Foto's tentoonstelling

Meer informatie