Kunstmuur@d'Iefte: Fibroveerke

Gepubliceerd op Donderdag 12 januari 2023

Wij gaan ervan uit dat iedereen creatief kan bezig zijn. Wij zijn geen artiesten, maar knutselen gewoon graag.

We bieden naast de praatgroepen en infodagen sedert 2010 ook creatieve namiddagen aan. Die gaan door in d’Iefte in Deerlijk. Het is voor de groep een leuke vorm van sociaal contact. Elke maand wordt een nieuw thema uitgekozen. Dit kan gaan van schilderen op doek tot naaien of haken, décopatch kleven, kalligrafie, wenskaarten maken, werken met textielverharder, ontwerpen van juwelen, stippen op keien, plooien van servetten, paaskuikentjes in marsepein maken, opwaarderen van oude voorwerpen met krijtverf, decoratie rond het seizoen kerstdeco, paaskransen, hartjes voor valentijn enz. We proberen ook zoveel mogelijk materiaal te gebruiken die we in de natuur vinden. Met denappels maken we kleine kerstboompjes. Zo beperken we de bijdrage vaak tot de 4 euro per deelname. Achteraf krijg je jouw eigen gemaakt ontwerp mee naar huis.

Tijdens de coronaperiode kwamen we op het idee om de creanamiddagen verder te doen via de computer. Hieruit ontstond het idee om ook workshops te geven online 'servetten vouwen voor een gedekte feesttafel'. Deze workshops geven we nog steeds. Iedereen maakt graag met kerst een gezellige, feestelijke tafel. Dit jaar op de kerstmarkt in de kerk van Wortegem (op 23 december) kan je de workshop life volgen (om het uur) tussen 16.00 en 19.00 uur. We vouwen servetten voor alle gelegenheden, van trouwfeesten tot pensioenvieringen.

Dit jaar werd er voor het eerst een 'rode draad' ingelast. Het was een opdracht waaraan de deelnemers thuis werkten. Voor deze kerstboom te dotten kregen ze bijna 1 jaar de tijd. Artistiek talent, Patricia Catteeuw, kwam het startschot geven in januari met de nodige tips en aanwijzingen om deze opdracht te kunnen volbrengen. En nu 15 november zijn ze klaar! We zijn er best trots op! 

Het is bewezen dat het creatief bezig zijn direct invloed heeft op stress. En iedereen weet dat te veel stress niet goed is. Als je creatief bezig bent, worden bepaalde delen van het brein geactiveerd. Deze delen hebben een positief effect op het welzijn van je geest, maar ook van het lichaam. Bovendien laat je alle zorgen van de dag even los als jij lekker aan het schilderen bent. Je bent op en top gefocust op datgene wat je doet, dat kleine bijzaken waar je normaal over piekert geen kans krijgen. Het verbetert ook je humeur, dus na afloop voel je je ontspannen en fijn.

Meer informatie