Kunstmuur@d'Iefte: Annelies Fraeyman - Cloned

Gepubliceerd op Donderdag 12 januari 2023
16 januari 202314 februari 2023

Creatief bezig zijn en tekenen is de grote passie van de Deerlijkse illustratrice Annelies Fraeyman. Zij is het gezicht achter de kleurrijke en vrolijke ontwerpen van illustra’lies en opende eind vorig jaar haar nieuw atelier in de Oliebergstraat in Sint-Lodewijk. Zij is bekend van haar wenskaarten en illustraties op maat voor o.a. Stad Kortrijk, Avelgem …

Annelies Fraeyman staat in Deerlijk en omstreken bekend als illustra’lies. Ze maakt tekeningen op maat voor bedrijven en lokale overheden en verkoopt daarnaast wenskaarten en cadeautjes met haar eigen illustraties. Dit deed ze tot nog toe enkel via haar webshop en verdeelpunten, maar vanaf nu kunnen bezoekers ook tijdens de week langskomen in haar atelier, waar ze de artieste meteen ook aan het werk kunnen zien.

Hoe ben je er toe gekomen om illustrator te worden?

Al van prille leeftijd had ik de creatieve microbe te pakken. Ik heb altijd graag getekend en wilde al van jongs af aan tekenjuf worden. Vanaf het derde middelbaar studeerde ik beeldende kunsten aan het VTI in Kortrijk. Daarna volgden nog 4 jaar grafische vormgeving aan Sint-Lucas in Gent. Tijdens mijn professionele carrière werkte ik als grafisch ontwerper bij Lannoo Graphics, een afdeling van uitgeverij Lannoo in Tielt. Maar ik miste iets heel belangrijks in mijn leven en dat was tekenen.

Een zestal jaar geleden waagde ik uiteindelijk de sprong en ben ik gestart als zelfstandig illustrator. Ik gaf toen ook eventjes les in de tekenacademie in Harelbeke. Mijn bedrijfje draagt de naam illustra’lies, dat is de verkorte versie van illustraties Annelies. Daarin kan ik mijn grote passie, tekenen, volledig kwijt.

Wat is jou missie?

Onder het motto circulair happiness probeer ik met mijn illustraties altijd een happy feeling uit te stralen. Ik word zelf blij als ik aan het tekenen ben. Mijn eigen optimisme straalt dan als het ware door in mijn tekeningen. Op die manier kan ik dus een vleugje happiness verspreiden. Ik doe dat via mijn wenskaartjes en geschenkjes die mensen aan familie en vrienden geven, en ook via mijn illustraties op maat. Super toch! 

Welke werken hangen er aan de kunstmuur in Deerlijk?

Je kan er mijn origineel getekende illustraties bekijken, met telkens het gedrukte eindresultaat erbij. In het begin van mijn tekencarrière maakte ik de tekeningen altijd eerst op papier, en pas daarna bewerkte ik ze op mijn computer waarna ik ze omzette naar mooie wenskaarten en dergelijke. Tegenwoordig maak ik mijn illustraties rechtstreeks op mijn tekenscherm. Ik schilder wel nog steeds op dezelfde manier, met hetzelfde gevoel zoals ik op papier deed, enkel de techniek die ik gebruik is veranderd. Het zijn dus die eerste originele tekeningen die tentoongesteld worden aan de Kunstmuur.

Meer info

Instagram