Sint-Columbakerk

De Sint-Columbakerk zoals ze er vandaag uitziet dateert van 1775 en is opgedragen aan de patroonheilige Sint-Columba van Sens. Columba was een adellijk meisje uit Spanje. Ze stierf de marteldood ten tijde van keizer Aurelianus (3de eeuw na Christus).  Columba wordt aanroepen tegen oogziekten en voor regen. Haar feestdag is op 31 december. In de religieuze kunst wordt ze afgebeeld met een berin, een boek en een zwaard. Deerlijk is de enige kerk in Vlaanderen die aan de Heilige Columba gewijd is.

De toren en de zuidbeuk dateren van de 16de eeuw. Het cultureel erfgoed dat zich in de kerk bevindt, is voornamelijk 18de eeuws. Zo vind je er een hoogkoor met gipsen medaillons van de westerse kerkvaders, een preekstoel en vier biechtstoelen. Het schilderij boven het hoofdaltaar ‘de balseming van Christus’ is een kopie uit 1954 gemaakt door Georges Dheedene. Hij inspireerde zich op het verdwenen doek van Emmanuel Taffin uit 1785. Eveneens van de hand van Georges Dheedene zijn de twee muurschilderingen in het hoogkoor (1954). Het gaat om een voorstelling van de dood van Maria in het bijzijn van de apostelen en herinneringen aan de Heilig ­Hartfeesten van 1953.

De Sint-Columbakerk bevat een merkwaardig en historisch waardevol retabel van haar patroonheilige Sint-Columba. Het dateert van 1535 en werd vermoedelijk vervaardigd in een Kortrijks atelier. Het beeldt in 10 taferelen het leven en de marteldood uit van de heilige Columba.  Het retabel werd tussen 1982 en 1988 gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel.

Kerkdienst Sint-Columbakerk

  • zondag 7u30 en 10u00

Kerkdienst O.L.V.-Onbevlekt-Ontvangen

  • zaterdag 17u00