Ereburgers

Yves Benoit

Yves Benoit (Deerlijk, 13-07-1949), woont in Gavere Dikkelvenne. Hij is geboren in de De Cassinastraat 33 in Deerlijk, maar bracht zijn jeugd door in de Kapel ter Rustestraat 27.

In het Damiaancollege in Kortrijk volgde hij Latijn-Grieks en studeerde daarna geneeskunde aan de universiteit van Gent, waar hij ook zijn verdere loopbaan uitbouwde.

Sedert 1985 staat hij aan het hoofd van de Kinderkankerafdeling van het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij is de eerste hoogleraar in België die specifiek is benoemd in zijn specialisme 'pediatrische hematologie-oncologie'.

In 1985 richtte hij het Kinderkankerfonds op en hij is sedert de officiële oprichting voorzitter van de vereniging. Ook van het project KOESTER (Kinderoncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie) is hij de initiatiefnemer.

www.kinderkankerfonds.be

Luuk Gruwez

Luuk Gruwez (Kortrijk 09-08-1953) woont sinds 1976 in Hasselt. Hijis geboren in Kortrijk maar beleefde zijn jeugdjaren in Deerlijk, waar hij woonde in de Hoogstraat 153.

Hij volgde Latijn-Grieks aan het Damiaancollege in Kortrijk. Nadien studeerde hij Germaanse Talen aan de Kulak in Kortrijk en hij maakte zijn studies vervolgens af in Leuven. Daarna ging hij aan de slag in het kunstonderwijs in Hasselt.

Hij debuteerde in 1973 met de poëziebundel 'Stofzuigergedichten'. In de boeken 'Het land van de wangen' en 'Het bal van opa Bing' verwijst hij meerdere malen naar de gemeente Deerlijk.

Verder heeft hij nog heel wat poëziebundels, bloemlezingen, proza en columns op zijn naam staan. 

Dirk Baert

Dirk Baert (Zwevegem, 14-02-1949) is een voormalig wielrenner.  In zijn kinderjaren overwon hij kinderverlamming. In 1968 werd hij Belgisch kampioen in de 1 km tijdrijden voor de Olympiade Mexico 1968. Zijn grootste succes was de wereldtitel in de achtervolging in 1971. In deze discipline werd hij liefst zes maal Belgisch kampioen. Hij was ook op de weg actief. Dirk Baert is sinds 2004 ereburger van de gemeente Deerlijk.