Wat zijn we van plan met kruispunt Belgiek?

Gepubliceerd op Vrijdag 18 december 2020
Breestraat Belgiek

Aan de plannen voor het kruispunt Belgiek hangt een jarenlange geschiedenis vast. Maar wat zijn we nu eigenlijk van plan? We verduidelijken graag waar we op vandaag staan.

Het hoofddoel van de werken aan kruispunt Belgiek laat zich eenvoudig omschrijven: we streven naar een veilige en vlotte verkeersdoorstroming. Om dat doel te bereiken zijn er verschillende veranderingen nodig.

Om het huidige kruispunt te ontlasten komt er een bypass voor het verkeer dat vanuit de Breestraat richting E17 wil. Op die manier heeft dat verkeer het kruispunt niet meer nodig. De Oude Vichtestraat sluiten we af. Zo vereenvoudigen we de regeling van de verkeerslichten, waardoor elke verkeersstroom zijn eigen lichtenregeling krijgt. Dat zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer op de N36. Tot slot moet een extra voorsorteerstrook voor het verkeer uit de Breestraat bijdragen aan een vlottere verkeerssituatie.

Nevenwerken

Tijdens de uitvoering van de werken vernieuwen we in een moeite door de riolering. We zullen een gescheiden rioleringsstelsel aanleggen langs de N36 en in de Breestraat.

De vraag van 1 miljoen

Wanneer starten de werken? De startdatum van de werken is nog niet gekend. We zijn immers afhankelijk van andere werken die een invloed hebben op de werken aan kruispunt Belgiek. Zo moeten de werken aan het oprittencomplex van de E17 in Waregem ver genoeg gevorderd zijn. Ook de werf aan het kruispunt van de N36 en de Kortrijkse heerweg moet afgewerkt zijn.

Dat neemt niet weg dat we zullen communiceren over de timing, de exacte fasering en de bijhorende verkeersimpact vanaf het moment dat we er meer over kunnen vertellen.

Geschiedenis plannen kruispunt Belgiek

Wil je de geschiedenis van de werken kennen? Kijk dan naar de verduidelijking in de livestream van de gemeenteraad van 17 december en spoel door naar 33 minuten en 45 seconden.

Livestream gemeenteraad

Een plan van de plannen

Woorden zeggen niet alles. Daarom delen we hieronder het plan van de plannen. Let vooral op de ruime nieuwe bocht (grijs met rode lijnen) in vergelijking met de huidige bocht (de half transparante bocht er vlak onder).

Als je op de afbeelding klikt, dan kan je de plannen bekijken in hoge resolutie.