Nieuws - meest recent

Deze week loopt de campagne 1 dag niet. 1 dag zonder inbraken, want in België zijn er ieder uur 8 inbraken. Nochtans kan je het inbrekers met een aantal maatregelen moeilijk maken. Daarom kan je jouw woning gratis laten nakijken oop vlak van diefstalpreventie door de lokale politie.

Elke eindejaarsperiode gebeuren er ongelukken bij het afsteken van vuurwerk. Tijdens de jaarovergang 2016-2017 vielen er 20 zwaargewonden, vooral jongeren. Ze lopen hoofdzakelijk brandwonden en open wonden aan handen en ogen op. Vuurwerk fascineert heel wat mensen. Het kan heel mooi zijn, maar het is ook gevaarlijk. Voor een veilig gebruik van vuurwerk neem je eerst je voorzorgen.

Er is een besmetting vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 bij de dieren van een pluimveehandelaar in Lauwe (deelgemeente van Menen).

Wat zijn de gevolgen?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft rond het bedrijf met de besmettingshaard twee zones afgebakend:

Het Buurtinformatienetwerk Deerlijk (BIN) verspreidt specifieke informatie naar particulieren, maar ook naar bedrijven, handelaars en zelfstandigen. We waarschuwen onze leden voor bepaalde dingen die zich voordoen in onze gemeente, maar ook in de regio. Het daarbij om zaken zoals valse facturen, diefstallen, hacking, vals geld in omloop, wisseltrucs, verdachte voertuigen, preventietips en meer. Politiezone Gavers verifieert alle informatie van het BIN.

Een brand, busongeval, gaslek, kettingbotsing ... De brandweer en medische diensten dienen de eerste zorgen toe. Maar vaak zijn er ook personen zonder kwetsuren die slachtoffer zijn. Medewerkers van het Psychosociaal Hulpverleningsnetwerk (PSH) vangen deze laatste groep op. Deerlijk en Harelbeke willen slachtoffers en hun verwanten na een evacuatie of ramp niet in de kou laten staan.

Het PSH-team:

Deerlijk heeft een Sevesobedrijf (Brenntag). Op www.seveso.be kan je zien waar het zich bevindt. Een Sevesobedrijf is een bedrijf dat gevaarlijke stoffen produceert, verwerkt of opslaat (bijvoorbeeld raffinaderijen en (petro)chemische sites). In België is elk Sevesobedrijf verplicht om een strikte reglementering na te leven en er vinden regelmatig controles plaats. Ondanks die strenge veiligheidsmaatregelen kan er altijd een ongeval gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om jezelf en je gezin te beschermen.

Een hart voor hulpverlening? Dan is een parttime job bij de brandweer iets voor jou! Hulpverleningszone Fluvia werft vrijwillige brandweermannen en -vrouwen aan!

Voorwaarden

Kan je onderstaande voorwaarden afvinken? 

  • EU-burger
  • Meerderjarig (+18)
  • Rijbewijs B
  • Je geniet van burgerlijke rechten
  • Je dienstplichtwetten zijn in orde
  • Attest goed gedrag en zeden

Perfect! Dan ben je klaar voor de volgende stap: het behalen van het federaal geschiktheidsattest.

Als je van plan bent om een evenement te organiseren naar aanleiding van een het Europees kampioenschap voetbal in Frankrijk, zoals een wedstrijd uitzenden op groot scherm of een evenement in open lucht, dan gelden daarvoor verschillende maatregelen. Daarom moet je jouw evenement vooraf melden aan de gemeente. Dat kan via info@deerlijk.be of met een brief gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Harelbekestraat 27, 8540 Deerlijk.