Vanaf nu kan jij jouw voorlopig rijbewijs online aanvragen

Gepubliceerd op Dinsdag 18 oktober 2022

Nieuw sinds maandag 17 oktober 2022 is dat burgers hun aanvraag voor een voorlopig rijbewijs model 18 maanden online kunnen indienen via de applicatie BelDrive. Dankzij deze applicatie moeten burgers zich slechts 1 keer naar de gemeente begeven om hun rijbewijs af te halen.

De FOD Mobiliteit en Vervoer digitaliseert verder en ziet dit als een digitale stap in de goede richting. In de komende jaren zullen alle rijbewijsaanvragen in de applicatie worden opgenomen zodat alle burgers er gebruik van kunnen maken.

Hoe werkt Beldrive? 

Burgers kunnen de applicatie gebruiken via onze website én door met hun smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen. Het voorlopig rijbewijs dient persoonlijk in de gemeente worden afgehaald om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.
 

Wat heb je nodig om online een aanvraag te doen? 

  • Een verbinding via je eID of via ItsMe (personen jonger dan 18 jaar of personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen).
  • Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs) waarop het resultaat van de leestest is vermeld.
  • Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur) in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door het examencentrum voor het rijbewijs.
  • Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een in Wallonië gevestigde rijschool: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs.