Tijdelijk beschermingsgebied na nieuwe uitbraak vogelgriep in Waregem

Gepubliceerd op Vrijdag 23 april 2021
Gemeente Deerlijk - Vogelgriep - Ophokplicht

Beschermingsgebied

Het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) liet ons vandaag weten dat er hoogpathogene vogelgriep werd vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Waregem. Naar aanleiding van die uitbraak stelt de FAVV een tijdelijk beschermingsgebied in rond het getroffen gebied. Een deel van Deerlijk valt hieronder, waardoor dit gevolgen heeft voor iedereen die pluimvee houdt binnen dit gebied.

Bekijk de kaart

Maatregelen

Alle pluimveehouders die binnen dit gebied vallen, moeten:

  • Pluimvee en andere vogels opsluiten in stallen, gebouwen of hokken.
  • Een inventaris opmaken van het pluimvee en de vogels die zij houden.
    • De professionele houders sturen deze inventaris binnen de 24 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan zij afhangen (contactgegevens op https://www.favv-afsca.fgov.be/lce).
    • De hobbyhouders sturen hun inventaris binnen de 48 uur door naar hun gemeente -of stadsbestuur. Dat kan via het onderstaand formulier.

Er gelden nog bijkomende maatregelen voor particuliere en professionele pluimveehouders en voor slachthuizen, uitsnijderijen en koelhuizen met betrekking tot een beschermingsgebied. Die kan je hier nalezen.

Inventaris van jouw pluimvee doorsturen

Duurtijd

De opgelegde maatregelen gaan vandaag (23 april 2021) in en zijn voor onbepaalde duur van toepassing. Zodra de maatregelen vervallen, zullen wij dit via de traditionele kanalen communiceren.