Tentoonstelling Jozef Cantré

23/09>07/01

Van 23 september tot en met 7 januari belicht het Museum van Deinze en de Leiestreek (MUDEL) voor het eerst in meer dan bijna veertig jaar het werk van de Gentse beeldhouwer en houtsnijder Jozef Cantré (1890-1957). Een expo die ook voor de Deerlijkse inwoners interessant kan zijn.

Cantré was beeldhouwer (onder meer van de Panfluitspeler aan OC d'Iefte en het grafmonument René De Clercq aan de Sint-Columbakerk), als houtsnijder tijdens het interbellum. Met zijn goede vrienden Gustave De Smet en Frits Van den Berghe legde Cantré de basis van het Vlaamse expressionisme. René de Clercq (1877-1932), schrijver-dichter en Deerlijknaar, promootte hun werk en trachtte het aan de man te brengen, zoals in zijn kunsthandel De Blauwvoet. De tentoonstelling volgt Cantré van het revolutionaire rode Gent en de boorden van de Leie van het begin van vorige eeuw naar Nederland, waar hij 12 jaar verbleef. Net zoals het in de jaren 1920 ontdekt werd, zal Cantrés innemend werk op de tentoonstelling omringd worden door dat van zijn tijdgenoten en vrienden: Erich Heckel, Georges Minne, Frits Van den Berghe, Gustave en Leon De Smet, Frans Masereel, Constant Permeke, Oscar Jespers, Charley Toorop, Hendrik Wiegersma en in het bijzonder de Parijse beeldhouwer Ossip Zadkine. Jozef Cantré beitelde uit één brok Noorse diabaas een grafmonument voor zijn vriend René De Clercq. Het expressionistische beeld moest spreken en zeggen wie die man was en wat hij deed.

De Deerlijkse link van Cantré

Er is een tentoonstellingszaal volledig aan René De Clercqs kunsthandel De Blauwvoet gewijd. In eeen andere zaal is er de nodige belangstelling voor het René De Clercqgrafmonument.

Meer info

Inlichtingen bij de curator via peter.jh.pauwels@gmail.com. Aanvraag groepsbezoeken via museum@deinze.be of 09 381 96 70.

 

Aangemaakt op:12/06/2017

Reactie toevoegen