PFAS in Nijverheidslaan

Gepubliceerd op donderdag 08 juni 2023

Bij een verkennend bodemonderzoek in de Nijverheidslaan 52 – 62 werden sporen van PFAS gevonden. Voor de omwonenden gelden op advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid enkele voorzorgsmaatregelen.

Naar aanleiding van een periodiek, verkennend bodemonderzoek werden sporen van PFAS zowel in de bodem als in het grondwater gevonden. Er volgt een beschrijvend onderzoek en tot dan gelden voor de omwonenden preventieve maatregelen om eventuele blootstelling te vermijden.

Maatregelen

Voor de omwonenden binnen een straal van 100 meter van de locatie raadt het Agentschap aan om geen eieren van eigen kippen, geen zelfgeteelde groenten en zelfgeteeld fruit te eten. Gebruik grondwater niet als drinkwater en pas een goede handhygiëne toe.

Voor de omwonenden binnen een straal van 500 meter raadt het Agentschap aan om grond- of putwater niet te gebruiken als drinkwater en om er niet mee te koken. Gebruik het grondwater niet om jouw moestuin te bevochtigen of om zwembad(jes) te vullen. Het grondwater kan je wel nog gebruiken voor andere dingen zoals jouw auto wassen, het toilet doorspoelen, oprit afspuiten en sierplanten water geven.

Verder bodemonderzoek

Er is bijkomend onderzoek nodig om de verontreiniging in kaart te brengen en te bepalen of er effectief een risico is voor mens en milieu. OVAM volgt de uitvoering van het bodemonderzoek op.

Informatie