Opletten voor de Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op Maandag 29 maart 2021

De Aziatische hoornaar: een wespachtige die in hoog tempo aan het koloniseren is in Europa en bovenaan de lijst van te verdelgen insecten staat. Een bedreiging voor onze biodiversiteit en landbouw maar ook voor onze bijen. 

 

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Deze wespachtige is ongeveer 3,5 cm groot en vooral zwart van kleur. De kop heeft opvallend oranje plekken en ook op het achterlijf is een oranje band te herkennen. De poten zijn half zwart en half geel, wat onderscheidend is ten opzichte van andere soorten. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar, maar die is groter en vooral roodbruin van kleur met meerdere gele banden op het achterlijf.  Deze laatste soort is niet schadelijk en zelf nuttig voor onze biodiversiteit. 

Gemeente Deerlijk - Aziatische hoornaar
Hoe herken je een nest van de aziatische hoornaar?

We beginnen met de belangrijke informatie dat er twee soort nesten zijn: voorjaarsnesten en zomernesten.

Voorjaarsnesten

In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en starten ze aan een nieuw nest. Deze maken ze altijd op een beschutte plaats zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels... maar ook struiken behoren tot de mogelijkheid. De voorjaarsnesten bevinden zich altijd dicht bij de grond (max. op 1 meter hoogte). De voorjaarsnesten starten met de grootte van een pingpongbal maar evolueren al snel tot de grootte van een meloen en zelfs een volleybal. De kleur is lichtbruin. 

Zomernesten

In de zomer beginnen de werksters van de koningin aan een tweede (definitief) nest. Meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze nesten kunnen uitgroeien tot wel 1 meter. 

 

Ik zit vermoedelijk met een nest, wat doe ik?

Neem een foto van het nest en/of een wesp indien mogelijk. Plaats deze online en wacht een officiële bevestiging af.

Nest of wesp melden

Indien het om een individuele Aziatische hoornaar gaat, komen speurders langs om het nest op te sporen. Indien het om een nest gaat, wordt contact opgenomen om het nest te komen verdelgen.

 

Opgelet!

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk individueel én in groep uithalen. Hou dus altijd voldoende afstand van het nest. Indien deze in het tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden om de ruimte niet meer te betreden tot de verdelgers zijn geweest.

 

Nuttige links
  • Meer informatie over hoe de Aziatische hoornaar herkennen? Klik hier
  • Video's bekijken over de Aziatische hoornaar? Klik hier.
  • Interactief communiceren met gespecialiseerde speurders? Klik hier.