Openbare verlichting doven helpt energie besparen

Gepubliceerd op Donderdag 08 december 2022

Als gemeente willen ook wij ons energieverbruik beperken en zo besparen. Eén van de belangrijke maatregelen hierin is het doven van onze openbare verlichting. In het kader van deze energiebesparende maatregelen, liet de gemeente zich ondersteunen door netbeheerder Fluvius. Er werd hen gevraagd om een simulatie van een nieuw brandprogramma en bijhorende besparing voor te stellen. Op basis hiervan konden we een gegronde keuze maken. 

Start

Het voorstel van Fluvius werd intussen goedgekeurd door ons beleid en zal, op vraag van Deerlijk, starten in de week van 12 december 2022. De aanpassingswerken starten in het zuiden in Sint-Lodewijk en zo werken we verder richting centrum. In normale omstandigheden nemen deze aanpassingswerken 3 weken in beslag. Met de feestdagen kan dit echter wat langer duren waardoor we streven naar half januari. Tegen dan wensen we het nieuw brandprogramma voor de volledige gemeente geïnstalleerd te hebben.

Details voorstel en besparing

De openbare verlichting wordt gestuurd via een vooraf ingesteld brandprogramma. In het huidige brandprogramma wordt, waar technisch mogelijk, de lichtintensiteit tussen 24.00 uur en 05.00 uur voor 50% gedimd maar de meeste openbare verlichting kan niet gedimd worden en blijft momenteel 's nachts voor 100% branden. Door aanpassing van het brandprogramma zal alle openbare verlichting gedoofd worden gedurende 5 dagen per week en dit tussen 23.00 uur en 06.00 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Hierdoor kunnen we een besparing van maar liefst 40% realiseren. In deze tijden is dat een slimme en welgekomen besparing.