Maart, Jeugdboekenmaand!

Het grootste boekenfestival van Vlaanderen is in aantocht, de Jeugdboekenmaand. De volledige maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier voor jongeren van 3 tot 15 jaar. Dit jaar werd er gekozen voor het thema ‘EUREKA! Wetenschap en Techniek’. Wij leggen in de bib alvast een fijne selectie boeken klaar.

Maar waarom is (voor)lezen nu zo belangrijk? Het lezen van boeken heeft zo zijn voordelen. Iemand die leest kent meer woorden dan iemand die nooit leest. Op een speelse manier leer je niet alleen meer woordenschat, maar ook grammatica en zinsbouw. Door deze kennis ben je taalvaardiger. Je kent immers meer woorden om te zeggen wat er op je lever ligt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die graag en goed lezen beter hun weg vinden in de media en later meer kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Lezen is ook goed voor je verbeelding. Je gaat helemaal op in het verhaal en je leert je eigen conclusies trekken. Je kunt ongelooflijk veel bijleren over bepaalde onderwerpen. Dat hangt natuurlijk af van de boeken die je kiest: geschiedenis, wetenschap, mensen, dieren… In een boek krijg je trouwens ook meer informatie dan in een film. Bij een film moet je niet verder nadenken over de beelden die je ziet, maar bij een boek wordt er veel gevraagd van je verbeelding en geheugen. Een film bekijken is dan misschien minder vermoeiend dan een boek lezen, maar je voelt je wel meer verbonden met een boek omdat je er zoveel positieve energie in steekt.

En tot slot, lezen kan ook gewoon leuk zijn! Er zijn zoveel prachtige verhalen neergeschreven en zoveel dingen die je nog kunt ontdekken en leren! Lezen is natuurlijk ook een goede oplossing tegen verveling: je zit zo in een andere wereld. En kan je ’s avonds niet slapen dan kan een boek je misschien ook wel helpen, als je maar geen superspannend exemplaar uitkiest!

[Bronnen: ikhaatlezen.be & leesvink.nl]

Aangemaakt op:22/01/2018

Reactie toevoegen