Lancering herdenkingsjaar de Groote Oorlog

Net als vele gemeenten wil ook het gemeentebestuur het honderdjarige einde van de Groote Oorlog in 2018 niet zomaar laten voorbijgaan. Op voorzet van de Nationale Strijdersbond Deerlijk (NSB) werd de handschoen opgenomen om een waardig en aantrekkelijk herdenkingsprogramma voor Deerlijk uit te werken.

Op 25 oktober wordt op de hoeve Taelman - in de Desselgemstraat - het startschot voor 'Deerlijk herdenkt de Groote Oorlog' gegeven. Deze locatie werd niet toevallig gekozen. In 1914 viel aan diezelfde hoeve het eerste dodelijk oorlogsslachtoffer - een Duitse uhlaan (verkenner te paard) - op Deerlijkse bodem.

Tussen 5 november 2017 en 11 november 2018 zullen zowel spektakel als ingetogen herdenking de kalender vullen.

Zo volgt op 5 november 2017 nog het muzikaal eerbetoon van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Deerlijk op de militaire begraafplaatsen van Poelkapelle en Langemark, én onder de Menenpoort in Ieper. De 11 novembervieringen worden aangegrepen om stil te staan bij oorlog en vrede.

Ook educatie en informatie staat geprogrammeerd. Het Deerlijks vormingswerk werkt een aanbod uit en de tentoonstelling 'De Bezettering'  brengt het verhaal van communicatie en oorlog. Of het kan nog luchtiger. Met de silhouetten van de Groote Oorlog die overal in het straatbeeld en te velde zullen opduiken.

Het gemeentebestuur en de werkgroep Groote Oorlog willen bovendien ook elke Deerlijkse burger, vereniging en school aanzetten om mee te herdenken, mee te organiseren. Een projectpremie is daarbij een belangrijke stimulans.

Meer weten over de activiteiten of zelf iets organiseren? Alles staat netjes op www.deerlijk.be/grooteoorlog.

Aangemaakt op:25/10/2017

Reactie toevoegen