Kippen in de tuin? Hou de ziekte van Newcastle uit jouw kippenhok

Er is op 17 juli een besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij in Waregem. Rond deze haard zijn een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. Deerlijk ligt binnen de zone van 10 km.

De maatregelen in deze zones zijn momenteel dezelfde:

  • Een verbod voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren.
  • Wedstrijdduiven en andere in gevangenschap gehouden vogels mogen de toezichtszone niet verlaten.
  • Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap.
  • Alle verzamelingen van pluimvee en vogels in de zones zijn verboden. Dit betekent dus dat vinkenzettingen of andere activiteiten waar pluimvee of duiven verzameld worden, niet kunnen doorgaan.

De maatregelen gelden tot minstens 7 augustus 2018. 

Wat is de ziekte van Newcastle?

Het virus kan alle vogelsoorten treffen, maar de ene vogelsoort is gevoeliger dan de andere. Een besmetting met het virus maakt de vogels erg ziek (zenuwsymptomen, suf zitten, minder eten, spijsverteringsstoornissen en ademhalingsproblemen) en in veel gevallen sterven ze zelfs.

De ziekte van Newcastke is totaal ongevaarlijk voor de mens. De consumptie van eieren, kippenvlees en kippenproducten vormt dan ook geen enkel risico.

Hoe kan je je kippen beschermen?

Het is belangrijk om je kippen zo goed mogelijk te beschermen tegen de ziekte. Hou daarom rekening met onderstaande maatregelen:

  • Vermijd contact met andere kippen.
  • Vermijd contact met wilde vogels, die de ziekte ook kunnen verspreiden, meestal via besmet voeder en drinkwater. Vandaar dat het verstandig is om ervoor te zorgen dat de wilde vogels niet bij het voeder en het water van je kippen kunnen. Zet het drinkwater en het kippenvoer onder een dakje of hang eventueel een net boven je hok.
  • Laat geen andere pluimveehouders toe in je kippenhok.
  • Vaccineer je pluimvee tegen de ziekte van Newcastle kan je vaccineren. Voorkomen is beter dan genezen. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

Meer info

 

Aangemaakt op:20/07/2018

Reactie toevoegen