Nieuws - meest recent

06/05

Op zondag 6 mei 2018 wordt een nieuwe editie van Amakunde georganiseerd door de Deerlijkse cultuurraad.

Als startschot wordt één kunstwerk tentoongesteld in OC d’Iefte, waar elke Deerlijkse beeldende kunstenaar zijn of haar reactie op kan geven. Deze reactie moet maar voldoen aan één voorwaarde: ze moet geschilderd, gebeeldhouwd of geboetseerd worden! Antwoorden met kunst op kunst dus.
Kom een kijkje nemen naar het startwerk tussen 15 februari en 15 maart.

Op 6 mei stellen we alle werken tentoon op een unieke Deerlijkse locatie!

Het grootste boekenfestival van Vlaanderen is weer in aantocht. In maart wordt namelijk de Jeugdboekenmaand opnieuw georganiseerd. De volledige maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier voor jongeren van 3 tot 15 jaar. Dit jaar werd er gekozen voor het thema ‘EUREKA! Wetenschap en Techniek’.

Iedereen kan terechtkomen in een situatie met juridische vragen of problemen. Het is niet gemakkelijk om dan te weten waar of bij wie je kunt aankloppen. Wat moet je doen, wat zijn jouw rechten, wat zegt de wet, moet je naar een advocaat stappen, of naar de rechtbank? Vanaf 1 januari 2018 moet je dit niet meer alleen uitzoeken en kan je bij de gemeente terecht voor hulp.

12/02

Tijdens de krokusvakantie staan er traditioneel enkele halve dag kampjes op het programma.

Badmintonkamp

Van maandag tot en met woensdag (12-14 februari) kan je elke voormiddag terecht in de sporthal voor een badmintonkamp. Of je nu een beginnende of gevorderde speler bent, de gediplomeerde trainers zorgen voor een aangepast spelniveau. Deelnemen aan dit kamp kan vanaf het 1ste leerjaar en kost 35 euro.

De Adviesraad Lokale Economie Deerlijk en de Raad voor Economische Dynamiek (RED) Anzegem nodigden Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege uit voor een toelichting rond de nieuwe omgevingsvergunning. Die vergunning vervangt sinds 1 januari de vroegere stedenbouwkundige vergunning, milieuvergunning en verkavelingsvergunning en binnenkort ook de socio-economische vergunning. Na de toelichting is er tijd om vragen te stellen. Om af te sluiten is een er netwerkmoment voorzien bij een glaasje.

Vergeet de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Voortaan dien je ze beide in één keer aan te vragen via het omgevingsloket en spreken we van de omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning komt er als antwoord op de vraag naar vlottere procedures. Als stedenbouwkundige handelingen en exploitatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, dien je één gemengde aanvraag in, waarna er één openbaar onderzoek, één adviesronde en één beslissing komt. De omgevingsvergunning zal later ook nog de socio-economische vergunning en de natuurvergunning integreren.

Er stuurt altijd wel iets het verkeer in de war. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, kan je via GIPOD een handig overzicht op kaart raadplegen dat je toont waar je werken of andere hinderende factoren kan verwachten.

Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) brengt alle informatie over werken of manifestaties op het openbaar domein zoveel mogelijk samen. Het zorgt ervoor dat er meer afstemming komt tussen nuts- en wegenwerken. Zo vermijden we werken op omleidingstrajecten en detecteren we conflicten tussen werken en manifestaties beter.

Ondervindt jouw onderneming of handelszaak zware hinder door wegenwerken? Misschien heb je wel richt op een hinderpremie.

De hinderpremie biedt wat financiële ademruimte aan kleine ondernemingen om vindingrijk te werk te gaan voor hun deur. Zo kan je jouw klanten informeren en blijven bedienen tijdens deze periode. De hinderpremie is voor kleine ondernemingen met maximum 9 werknemers die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur.

Ernstige hinder is:

Vergeet de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. Voortaan kun je ze beide in één keer aanvragen via het omgevingsloket en spreken we van de omgevingsvergunning. Het Omgevingsloket is een digitale toepassing van de Vlaamse overheid waar je een aanvraag digitaal kan samenstellen, indienen en opvolgen.