Help, ik heb last van coloradokevers!

Gepubliceerd op Vrijdag 03 juli 2020
coloradokever

Verschillende inwoners lieten ons weten dat ze momenteel last hebben van coloradokevers in hun tuin. Dat is vervelend, maar lijdzaam toekijken hoeft niet. Je kan er namelijk iets aan doen.

Wat kun je doen tegen de coloradokever?

  • Heb je een moestuin, inspecteer dan regelmatig je aardappelbedden.
  • Een eenvoudige manier om (jonge) larven te doden is je aardappelplanten om de paar dagen meppen. Dat betekent: je slaat met je hand door het loof en daardoor vallen er larven op de grond. Ze hebben de reflex om terug te kruipen, maar velen halen de plant niet. Deze methode werkt enkel met jonge larven.
  • Iets grondiger, vooral effectief met kevers: schud aan de plant en hou er een emmertje of bakje onder, eventueel met een laagje water. De kevers vallen en laten zich zo vangen.
  • Heel effectief: knijp eitjes en larven plat op de planten. Zo trek je ook predatoren aan.
  • De larven van lieveheersbeestjes eten veel larven van coloradokevers. Hoe effectief ze de plaag onder controle krijgen, is nog niet duidelijk. Hou die twee kevers in hun diverse stadia dus goed uit mekaar en doodt de nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes niet.
  • Je kan sproeien met een biologisch product die de actieve stof spinosad bevatten.
  • Tegenwoordig vind je ook natuurlijke vijanden in een potje. Aaltjes zijn minuscule wormpjes met bacteriën die de kever doden. Je lost ze op in water en spuit het op de bladeren.

Waar vind je coloradokevers?

Coloradokevers overwinteren op de plek waar er het jaar voordien een aardappelveld was.  Door de zachte winter en hete zomer is er weinig sterfte. Ze eten voornamelijk aardappelen, maar ook tomaten, aubergines en paprika’s.  Indien de vele coloradokevers die gewassen niet meer op het veld vinden, dan zoeken ze hun voedsel elders.

Wat doet de gemeente?

Omdat de overlast zich niet voordoet op het openbaar domein, is het niet de taak van de gemeente om de coloradokever te bestrijden. We beperken ons dus tot tips en sensibilisatie. Als particulier ben je trouwens zelf verantwoordelijk om waakzaam te zijn voor andere plagen zoals de buxusmot, ratten, vliegen of bacterievuur op peren.