Heemkundige busrondrit

21/05

Een namiddaguitstap, u aangeboden door Gemeentebestuur Deerlijk, Dienst Erfgoed, op dinsdag 21 mei 2019. 

  • De busrondrit start om 13.15 uur stipt op de parking Gaverkasteel, terug omstreeks 17.30 uur. Prijs: 8 euro/persoon, koffie met taart inbegrepen.
  • Inschrijven vóór 13 mei via Mobiel Dienstencentrum, Delphine Derammelaere, 056 73 63 31. Let wel: de plaatsen op de bus zijn beperkt tot 58 personen.
  • Gids van dienst is Jan Vanoverberghe, coördinator Heemkring Dorp en Toren vzw en reisbegeleider Erik Ver Gucht.

Programma:

Onze reis staat in het teken van de wederopbouw na de eerste wereldoorlog en we volgen soms een beetje de illegale route van de familie Welvaert-Goudezeune uit “Eigen kweek”.

Via Komen rijden we naar Ploegsteert en passeren we langs het Memorial waar elke eerste vrijdag van de maand om 19.00 uur de Last Post geblazen wordt. In Ieper gebeurt dat dagelijks om 20.00 uur onder de Menenpoort.

Via de wijk Le Bizet, langs de Chapelle Rompue, rijden we naar La Clef de Hollande, waar je tussen 1715 en 1782 figuurlijk de sleutel moest vragen om de Verenigde Provinciën (België en Nederland) te mogen binnenkomen.

Over Niepkerke (Nieppe, Fr.) bollen we naar Belle (Bailleul, Fr.), een stadje dat aan het einde van WO I voor 98% vernietigd werd.

Van Belle naar de Mont Noir (de Zwarteberg) overschrijden we de Maginotlinie. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1930 en 1938, diende om Frankrijk te beschermen tegen de vijand.

Boven op de Zwarteberg stappen we langs de Fraansche ziede (overkant van de straat is de Belgieken, België) “Café Français” binnen, waar we de inwendige mens voorzien van de nodige suikers voor de volgende beklimming.

Via de Zwarteberg gaat het over de Rodeberg onder de kabelbaan Cordoba (te zien in “Eigen Kweek”) en langs het restaurant/feestzaal “’t Molenhof” (huwelijksfeest van Julita Pineda en Frank Welvaert) bergafwaarts richting Dikkebus. Via de haven van Ieper bereiken we Sint-Jan, waar er nog een noodwoning staat uit 1919 (Koning Albertfonds). Langs Het Wieltje en de Verlorenhoek passeren we het Franse militaire kerkhof “Saint-Charles de Potyze” (bijna 5.000 doden) en bereiken we de A19 richting Kortrijk.

https://www.facebook.com/events/330393100948877/

 

Aangemaakt op:09/04/2019

Reactie toevoegen