Gele doos kan je leven redden

Gepubliceerd op Dinsdag 07 september 2021
Wat is de Gele doos?

Hulpverleners willen geen tijd verliezen als ze iemand medische hulp moeten geven. Bij jou thuis kan de Gele doos ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. De Gele doos is een brooddoos die in de deur van jouw koelkast zit en al jouw medische gegevens bevat. Zo bevat de Gele doos:

  • Een ringboekje waarin contact-, persoons- en medische gegevens staan. 
  • Een pochetje waarin een kopie van je medicatieschema en andere documenten zoals wilsbeschikking, informatie over allergieën... zitten.
  • Sommige mensen raken sneller de weg kwijt omwille van bijvoorbeeld dementie. Speciaal voor hen werd een vermissingsfiche toegevoegd.
  • Het ringboekje, de vermissingsfiche en het pochetje zijn gemaakt uit koelkastbestendig papier. Zo hebben de documenten niet te lijden onder de omstandigheden in de koelkast.
  • Bij de Gele Doos hoort een stickervel met 2 stickers. De blauwe sticker wordt op een zichtbare plaats op de achterkant van de voordeur geplakt en geeft aan dat er een Gele Doos in de koelkastdeur aanwezig is. Op een tweede sticker staat een aantal belangrijke telefoonnummers gedrukt. 

 

VUL JOUW GEGEVENS GOED AAN

Het is belangrijk om de documenten van de Gele doos goed in te vullen, eventueel met behulp van familielid, vrienden, mantelzorger, thuiszorg … Er is ook voldoende plaats voorzien om gegevens op te schrijven. Let erop dat de gegevens up-to-date zijn. Met andere woorden: kloppen bepaalde gegevens niet meer, doorstreep ze en schrijf de meest recente informatie op.

 

Verdeling van de Gele doos

De 14 Zuid-West-Vlaamse gemeenten, die zijn verenigd in welzijnsvereniging W13, beslisten samen om de Gele doos eerst uit te delen onder de 80-plussers en mensen die speciale zorg nodig hebben. Verder is de Gele doos voor elke inwoner gratis. 

Wie een gele doos wenst, kan deze afhalen aan de balie van het Sociaal Huis tijdens de openingsuren. Geef op dat moment zeker mee of je deze wenst voor 1 persoon of voor een koppel. Zo kunnen we de juiste gele doos met jou meegeven.