Erfgoedcafé Deerlijk! Verhalen met mes en vork!

14 november 2019

Op donderdagavond 14 november 2019 vormt UZIEN (Deerlijk) het decor voor een heus erfgoedbanket. Schuif vanaf 18.30 uur mee aan tafel, smul van enkele gerechtjes uit (groot)moeders keuken en ontdek fascinerende erfgoedverhalen. Bij elk gerecht neem je plaats aan een tafel waar een boeiende verteller je een verhaal brengt. Van mammoeten in de Leievallei tot de laatste oorlogsdagen in de regio; de menukaart is gevuld met inspirerend erfgoed van binnen of buiten de regio.

Kies jouw erfgoedlezingen à la carte!

In het wiel van Deman, Kint en Debaets

Jurgen Creyf
Ingrediënten: “Gerard is een vedette. Smile tot en met. Winnen als triomfator. Verliezen op z’n Amerikaans. Met spektakel, met show, met suspense.”  Gerard Debaets was een ‘kastaar’, Marcel Kint een man van weinig woorden en veel overwinningen en Paul Deman – winnaar van de 1e rond van Vlaanderen - zette tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn fiets ook voor andere doeleinden in. Kruip in het wiel van deze Zuid-West-Vlaamse coureurs en ontdek de verhalen!

Mammoeten in de Leievallei? Zoogdieren in de laatste ijstijd

Mietje Germonpre

Langs nutteloze en verlaten complexen in Zuid-West-Vlaanderen

Bart Vanacker & Reinout Bossuyt
Ingrediënten: Uitgedoofde prachtfabrieken, opgedoekte spoorwegen, verwaarloosde grafmonumenten en nutteloze werken. Reinout Bossuyt en Bart Vanacker, nemen je mee op een rondreis door Zuid-West-Vlaanderen naar een selectie van deze vergeten parels. Aan de hand van oude luchtbeelden, kaarten van vroeger en nu, foto's en video's ontdek je het fascinerende verhaal van een tijd die ooit was.

De bevrijding nabij. De laatste oorlogsdagen in Zuid-West-Vlaanderen

Philippe Delameilleure

Reveil. Een nieuw leven op 1 november

Pieter Deknudt

Vijd. Van het Lam Gods tot een historische roman

Jonas Bruyneel
Ingrediënten: Het Lam Gods is niet alleen een hoogtepunt van de schilderkunst. Het was ook het afscheid van de handelaarsfamilie Vijd. De Vijds vochten in de Gentse opstand, waren vriend aan huis bij Filips de Goede. Jonas Bruyneel putte voor zijn historische roman ‘Vijd’ uit waargebeurde feiten om zijn verhaal op te bouwen. Tijdens het erfgoedcafé focust hij op de grens tussen feit en fictie.

Moderne magie. Over stigmatici, visioenen en betoverde tijden

Kristof Smeyers

Het lokale museum van/voor de toekomst?

Elien Doesselaere

Van Vlasschaard tot Streuvelspaté. Stijn Streuvels, 50 jaar later

Geert Callens

De oorlog vanuit de lucht. Historische luchtfoto’s

Birger Stichelbaut

Een stukje expo 58 in Wevelgem. Richter en het Joegoslavië-paviljoen

Steven Bels

Ontdek alle sprekers op www.erfgoedzuidwest.be.

Wat schaft de pot? Beslis mee wat er op de tafel komt tijdens het erfgoedcafé!

Maak je nog steeds 'Keiremelkstampers' op grootmoeders wijze of verkies je moeders appeltaart? Welke recepten kreeg jij van je (groot)ouders mee? Eierkoeken, klaaskoeken, picon of lukken? Of hou je het liever hartig met karbonaden, bloelink met appelmoes of hutsepot? Voor welke gerechten en lekkernijen hebben jullie binnen de familie een eigen recept? 

Bezorg ons jouw recept en win! Naar aanleiding van het erfgoedcafé 2019 gaan we op zoek naar Zuid-West-Vlaamse familierecepten. We sporen de recepten op en bundelen ze in een klein receptenboekje. Drie winnende recepten vormen de inspiratie voor het erfgoedcafémenu. Bezorg ons je recept via erfgoed@zuidwest.be. Alle inzendingen worden beloond met een exemplaar van het receptenboekje, de drie winnaars krijgen bovendien een gratis duoticket voor het erfgoedcafé.

Iedereen welkom!

Schuif jij mee aan tafel? Een ticket kost 12 euro, waarvoor we je een aperitief, drie gerechtjes, water aan tafel én drie erfgoedlezingen aanbieden.

Inschrijven kan via:

Bij je inschrijving kies je jouw favoriete lezingen.

Het erfgoedcafé is een coproductie van de intergemeentelijke erfgoedcel erfgoed Zuidwest en Intercommunale Leiedal, in samenwerking met de gemeente Deerlijk.