Nieuws - meest recent

25/11

Dit jaar trekken de Heemkring Dorp en Toren vzw en Vief Deerlijk uitzonderlijk voor een tweede maal op toneelreis naar Frans-Vlaanderen. Na het stuk De Paradijsvogels in 2017 te Noordpeene en dit jaar in januari te Houtkerke de opvoering van ’n Uutkom (denk aan Leontientje!), zullen we op zondag 25 november bovenop de Katsberg, vlak naast de 200 meter hoge televisiemast, het blijspel De Kommieniefeeëste aanschouwen.

07/11

Op woensdagavond 7 november organiseert erfgoed zuidwest, samen met de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal, haar jaarlijkse erfgoedcafé. Dit jaar vormt het Pompgebouw van Bossuit het decor voor een heus erfgoedbanket. Je kan er smullen van gerechtjes met een knipoog naar het verleden en tegelijk luisteren naar erfgoedlezingen die je ‘à la carte’ kiest.

06/11

In een oud huisje gebouwd in 1790 vertellen een oma en opa, gekleed in oude klederdracht, samen met nonkel en tante over de tijd van vroeger. Over de kaars en het begin van de elektrische verlichting, de Leuvense stoof en de open haard, koffie malen met de oude koffiemolen en brood snijden met het grote broodmes, de beperkte mogelijkheden van de keuken, water pompen met de pomp, de bakkersoven, het strijkijzer, de martené, het vertrek met het gazettenpapier, de baskuul, enzovoort.

Laat nu jouw Deerlijkse collecties (digitaal) bewaren voor de toekomst!

Heemkring Dorp en Toren vzw is altijd op zoek naar foto's, documenten, prentkaarten, postkaarten, doodsbrieven, bidprentjes enzovoort, van personen en activiteiten uit het Deerlijk van vroeger en het Deerlijk van nu. Let op: er dient wel altijd ergens een link te zijn met onze gemeente. Wie graag de originelen behoudt, kan ook bij ons terecht. Wij maken of ontvangen graag digitale kopieën.

Met het project ‘Digitalisatoren 2.0’ van erfgoed zuidwest trok een team van 5 jobstudenten met een achtergrond in een erfgoedrichting of fotografie deze zomer door de regio om diverse collecties te registreren. Ook in onze gemeente namen zij erfgoed op in hun beelddatabank, met name de huisraad in het museum en de burgemeesterportretten in het gemeentehuis.

Van Erfgoeddag - eind april - tot eind oktober is het museum élke zondagnamiddag gratis toegankelijk van 14.30 tot 18.00 uur. Niet alleen elke zondag, maar ook op iedere andere dag en uur van het jaar kunt u, na afspraak, het René De Clercqmuseum bezoeken. Reserveren kan bij het René De Clercqgenootschap vzw via 056 72 86 70 of dhaluin.dekeyser@telenet.be.

Op zondag 28 april 2019 trekt Erfgoeddag de ambachtelijke kaart, met als thema: Hoe maakt u het?

In dit jaarlijks terugkerend toonmoment van de erfgoedsector staan in de komende editie onder meer oude beroepen centraal en de manier waarop ambachtslieden blijvend aandacht hebben voor erfgoed, en hoe zij hun vak koesteren en doorgeven.

Naar aanleiding van de tentoonstelling 'René De Clercq in de Groote Oorlog', geeft het René De Clercqgenootschap vzw met bestuurslid Joost Vandommele in samenwerking met Luk Schelfhout, en met steun van de werkgroep erfgoed en werkgroep groote oorlog, de brochure 'René De Clercq in de Groote oorlog' uit.

23/11

Auteur Marc Vanwijnsberghe stelt op vrijdag 23 november zijn debuutroman ‘Doorbijten’ voor in de bibliotheek van Deerlijk. ‘Doorbijten’ is naar hijzelf beweert zijn enige levenswerk. Het is overwegend autobiografisch, gebaseerd op waargebeurde feiten en doorspekt met een vleugje humor en fantasie.