Nieuws - meest recent

Fietsen langs 3 schrijvershuizen (zomertip!)

De intergemeentelijke route literaire lus, een initiatief ontstaan uit de samenwerking tussen de dienst toerisme Anzegem, de dienst erfgoed Deerlijk en de dienst toerisme Wielsbeke, is aangepast aan het vernieuwde fietsnetwerk. Een handig knooppuntenkaartje voor de stuurhouder is toegevoegd.

09/09

Voor 30 jaar Open Monumentendag voorzien Heemkring Dorp en Toren vzw en de gemeentelijke werkgroep erfgoed 2 ritten met een luxe touringcar in de ruime regio ten zuiden van Deerlijk tot over de Schelde. Dit kadert hoofdzakelijk in het thema van de bevrijding van de Groote Oorlog 1914-1918. Deze rit door het laatste oorlogsjaar duurt ongeveer 3,5 uur.

01/07

Het René De Clercqmuseum opent op 1 juli terug haar deuren voor de jaarlijkse Boekenmarkt, die nu al aan de tiende editie toe is en een blijvend succes blijkt. Meer dan tweeduizend geschonken boeken staan er te koop aan een spotprijsje, en dit nog tot 21 oktober.

Ook dit jaar kwamen er mooie reeksen kunstboeken binnen. Van romanlezer tot fervente techniek- of geschiedenisliefhebber, deze markt is zeker de moeite waard voor iedereen die graag leest, een lezer kent of op zoek is naar een passend geschenk.

10/07

Op dinsdag 10 juli nemen de Heren Van Deerlijk, heer Decoster en heer De Cassina, de kinderen van het derde en vierde leerjaar van de speelpleinwerking mee op een speelse rondleiding door het centrum van Deerlijk.

 

Dit kadert in de elfjuliviering en is een initiatief van het René De Clercqgenootschap vzw.

 

24/06

Op zondag 24 juni vanaf 14.00 uur viert het René De Clercqgenootschap vzw opnieuw het Midzomerfeest in het René De Clercqmuseum. Het geboortehuis van onze Deerlijkse schrijver-dichter wordt opnieuw wat het ooit was: Estaminet Het Damberd.

Geniet van het gezellige samenzijn met koffie en door de vrijwilligers zelf gebakken taart. Voor de liefhebbers is er de specialiteit Duchesse de Bourgogne van het vat. Er wordt afgesloten met goedgevulde pistolets.

13/05

Wie zal er ons kindeke douwen?

De eerste twintig moeders die het René De Clercq bezoeken op zondag 13 mei krijgen gratis het gedicht “Moederke alleen” uit de luxe map van 12 gedichten. Het museum is open van 14.30 tot 18 uur. Kom met uw kinderen en loop eens rond in het oudste huis van Deerlijk in zie hoe je (groot)ouders leefden. De vrijwilligers Antoon en Luc zullen je verwelkomen en de toegang is gratis.

09/09

Naar aanleiding van de 30ste editie van Open Monumentendag en het herdenkingsjaar van de Groote Oorlog organiseren het René De Clercqgenootschap vzw en Luk Schelfhout in samenwerking met werkgroep erfgoed de tentoonstelling René De Clercq in de Groote Oorlog in diens geboortehuis.

22/04

Zondag 22 april vanaf 15 uur in het museum René De Clercq: voorleesuurtje "Deerlijk in oorlogstijd".

Jan en Mieke Dhaluin-Dekeyser lezen u voor uit dit oorlogsboek van Leon Defraeye over de gebeurtenissen in Deerlijk tijdens de oorlogsjaren 1914-18.

Iedereen welkom. Gratis toegang.

12/06

Elk jaar, op De Clercqs sterfdag van 12 juni 1932, organiseren Ic Dien en het René De Clercqgenootschap, aan Renés graf aan de Sint-Columbakerk een plechtigheid. Opgelet: wegens wegens werken aan de kerk, is deze locatie onder voorbehoud.

Op dinsdag 12 juni om 19.00 uur houdt Renés kleinzoon Joost Vandommele de gelegenheidstoespraak in het thema van WO I, gevolgd door voordracht, samenzang en bloemenhulde.