Drie generaties met een creatief schilders(be)leven aan de Kunstmuur

15/11>15/12

Deze maand hangt er werk van Jerome Buysschaert, zijn zonen Patrick en Geert en kleinzoon Stijn aan de Kunstmuur. Goed voor drie generaties kunst, dus.

Jerome

In heel wat Deerlijkse huizen en daarbuiten prijken olieverfschilderijen van de hand van Jerome. Meestal landschappen die rust uitstralen. Weiden met knoestige knotwilgen onder een prachtige lucht. Zijn nakomelingen hebben de schildermicrobe van hem meegekregen. Zij zijn opgegroeid tussen canvas, verftubes en borstels.

Patrick

Patrick schildert al jaren en zijn werk is regelmatig te zien op tentoonstellingen. Normaal kiest hij voor olieverf op doek. Het laatste jaar tekent hij met een gewone blauwe bic. Na veel oefenen is de bic-balpen een bijna magisch instrument waarmee hij veel verschillende tinten blauw kan toveren uit dezelfde pen. Ook andere expressievormen boeien hem. Laatst was er nog een film te zien van zijn ‘zandkunst’ in de kerk van Sint-Lodewijk tijdens de tocht The Battle of the Last Ridge.

Geert

Geert hanteert de grove borstel om met olieverf vooral personen op doek vast te leggen. Mensen boeien hem. ‘Achter elk goed schilderij schuilt een verhaal’, zegt hij. Het moet de waarnemer raken. Hij is geen veelschilder. Schilderen moet voor hem een ontlading zijn, geen inspanning.

Stijn

Stijn, zoon van Patrick, schildert van in zijn kinderjaren. Hij begon met aquarellen en stapte over naar olieverf en gemengde technieken. Vooral moderne werken spreken hem aan. Passende gekleurde vlekken die in harmonie naast elkaar geborsteld worden tot één niet-figuratief geheel. Meestal levendige kleuren die positiviteit uitstralen. Zijn werken ogen gedurfd en speels. Schilderen op grote doeken schrikt hem niet af.

Aangemaakt op:06/11/2018