Deelname Onroerenderfgoedprijs 2017

Eenenveertig kandidaten schreven zich in voor de Onroerenderfgoedprijs 2017. Heemkring Dorp en Toren diende voor Deerlijk 2 projecten in:

  • Onze-Lieve-Vrouwekapel in de Heestertstraat  (renovatie 2013-2016)
  • Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkapel in de Kerkstraat (restauratie 2012-2015)

Dit jaar staat de Onroerenderfgoedprijs voor de eerste keer in het teken van niet-publiek toegankelijk erfgoed. Dat is erfgoed dat je maar zelden kan bezoeken, maar dat wel waardevol is. Het is moeilijk om in te schatten of alle eenenveertig projecten daadwerkelijk passen binnen het jaarthema. Daarom worden ze onderworpen aan een grondige screening. Daarbij wordt onderzocht of ze voldoen aan alle andere wedstrijdvoorwaarden. Als dat het geval is, bezorgen de organisator de dossiers aan de externe jury.

De jurering bestaat uit twee rondes. In een eerste ronde selecteren de juryleden de vijf tot acht beste projecten. Na plaatsbezoeken in mei, bepalen zij wie de drie laureaten zijn. Vanaf juni kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete laureaat voor een publieksprijs. Wie de Onroerenderfgoedprijs wint en wie de publieksprijs blijft geheim tot en met vrijdag 6 oktober; de dag van de prijsuitreiking. 

Aangemaakt op:09/03/2017

Reactie toevoegen