De coronamaatregelen op dit moment

Gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2020
Eieren met mondmasker

Ei, jij daar, weet jij nog wat er mag? Als je er aan denkt om thuis te werken in jouw pyjama of de intense nood voelt om in je neus te peuteren in een verlaten bos, dan kunnen we je geruststellen: dat mag! Jammer genoeg zijn er door corona nog altijd een heleboel dingen niet mogelijk. Daarom zetten we de belangrijkste zaken hieronder op een rijtje.

ECONOMISCH
  • Enkel niet-essentiële winkels sluiten verplicht. Essentiële winkels blijven open.
  • In alle grootwarenhuizen geldt een beperking van 1 klant per 10 m². Je moet individueel winkelen of maximum met 1 andere persoon uit je huishouden of je enige nauw contact. Volg de opgelegde maatregelen en hou het veilig voor iedereen.
  • Op de markt zijn enkel essentiële standen toegestaan.
  • Thuiswerk is verplicht indien mogelijk.
SOCIAAL
  • Er geldt een totaalverbod op vuurwerk, geluidskanonnen, wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen, vuren in openlucht en het gebruik van pyrotechnische artikelen. Dit zowel op privaat als publiek domein. Dit verbod loopt tot en met zondag 17 januari.
  • Knuffelcontacten zijn beperkt tot één persoon die je thuis (buiten je gezin uiteraard) mag ontvangen. Buiten mogen we samenkomen met vier, op veilige afstand en volgens de richtlijnen.
  • Bij begrafenissen zijn maximum 15 personen toegestaan. Bij huwelijken mogen, naast het echtpaar zelf uiteraard, enkel de getuigen en de ambtenaar van burgerlijke stand aanwezig zijn.
GEMEENTELIJKE DIENSTVERLENING
  • De gemeentelijke diensten werken enkel op afspraak. Per afspraak is maar één persoon toegestaan.
coronaproof Activiteiten organiseren

Uiteraard is niet alles verboden. Wat als je bijvoorbeeld een wandeling of een fietszoektocht wil organiseren, volledig coronaproof? Dan is het een gezonde reflex om je idee eerst even af te toetsen bij de gemeente via evenementen@deerlijk.be. Doe dat minimum 10 werkdagen op voorhand. Zo ben je zeker dat je aan alle maatregelen voldoet en heb je achteraf geen problemen of erger nog: een boete.

Meer info over de algemene maatregelen

Surf naar www.info-coronavirus.be.