Boekvoorstelling 'Ik kan u niet vergeten'

07 december 2019
door Luuk Gruwez en Joris Iven

We stellen een bijzonder boek voor in onze bib. Een bijzonder boek, omdat er twee schrijvers uit Deerlijk in samen komen. Dat boek is een dichtbundel, ‘Ik kan u niet vergeten’.

René de Clercq (1877-1932) wordt algemeen gezien als één van de drie grote schrijvers uit Deerlijk, na Pieter Jan Renier (1795-1859) en vóór Hugo Verriest (1890-1922). Luuk Gruwez (°1953), ereburger van Deerlijk, voorziet de selectie vergeten poëzie van René De Clercq van een mooi verwoord voorwoord.

Dichter Joris Iven stelde ‘Ik kan u niet vergeten’ samen, bracht de twee dichters uit Deerlijk samen in één bundel. Hoe dat zo is gekomen, zal hij duidelijk maken bij de presentatie van die bundel, op zaterdag 7 december om 18.00 uur in de bib van Deerlijk.

In een notendop…

Joris Iven

Dichter, toneelschrijver en vertaler. Geboren in Diepenbeek op 25 januari 1954. Werkte als poëzierecensent voor Het Belang van Limburg. Hij schrijft gedichten, toneelstukken en theatermonologen, te veel om hier op te noemen. Hij vertaalt de Turkse dichter Nâzim en de Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun. Zijn poëzievertalingen en kritische beschouwingen verschenen in tijdschriften zoals De Gids, Dietse Warande en Belfort, Nieuw Vlaams Tijdschrift, Vlaanderen en Kultuurleven, enz.

Luuk Gruwez

Deerlijkenaar, geboren in Kortrijk op 9 augustus 1953, is een Vlaams dichter, prozaïst en essayist. Hij volgde het middelbaar onderwijs in het Damiaancollege en Germaanse filologie aan de Kulak. Hij verruilt het West-Vlaamse Kortrijk voor Hasselt. Hij is er leraar, maar sedert 1995 fulltime schrijver. Hij schreef columns eerst in De Standaard en nu in De Morgen.

Op 11 juli 2010 krijgt hij de culturele trofee van de gemeente Deerlijk. Sedert 2004 is hij samen met medicus Yves Benoit en wielrenner Dirk Baert ereburger van Deerlijk. Zijn gedicht Revisie hangt in het Deerlijkse gemeentehuis.

In zijn werken komen zijn oma en oma, alsook zijn neef chocolat (pralines Roger Carette) herhaaldelijk aan bod. Hij was ook enkele malen “resident-schrijver” in het Lijsternest van Stijn Streuvels. Het RDC-genootschap heeft hier een “Luuk Gruwez-wandeling” met vertellingen over zijn jeugd en voorlezingen uit zijn literair werk. In 2020 verschijnt vermoedelijk een nieuw werk “Roots”.

Reserveren

De voorstelling is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren voor 2 december is dus de boodschap. Dat kan via bibliotheek@deerlijk.be of 056 72 35 06.

Organisatie Bibliotheek i.s.m. het René De Clercq Genootschap